دفتر هماهنگی کمک‌های بشردوستانه سازمان ملل متحد (اوچا) از افزایش محدودیت‌های طالبان بر کارکنان سازمان‌های بشردوستانه در افغانستان خبر داده است. در گزارش این نهاد آمده که طالبان در ماه گذشته ۲۹ کارمند سازمان‌های بین‌المللی به شمول ۱۳ زن را بازداشت کرده‌اند.

دفتر هماهنگی کمک‌های بشردوستانه سازمان ملل، روز یک‌شنبه، ۲۵ می، یافته‌هایش از محدودیت‌های طالبان بر فعالیت سازمان‌های بین‌المللی در افغانستان را در قالب یک گزارش تفصیلی، منتشر کرده است. در این گزارش آمده که طالبان در ماه اپریل امسال ۲۹ کارمند نهادهای کمک‌رسان را بازداشت کرده‌اند. در این میان ۱۶ مرد و ۱۳ زن شامل‌اند.

علاوه بر بازداشت، تهدید و آزار کلامی کارکنان نهادهای کمک‌رسان بین‌المللی، طالبان محدودیت‌هایی بر رفت‌وآمد کارکنان و انتقال کمک‌ها نیز وضع کرده‌اند. گزارش اوچا می‌افزاید که افراد طالبان بیشتر در ایست‌های بازرسی مانع رفت‌وآمد کارکنان و انتقال کمک‌ها از یک منطقه به منطقه دیگری شده‌اند. این محدودیت‌ها بیشتر برای مشارکت زنان در امور بشردوستانه وضع شده است. طبق یافته‌های اوچا، ۱۸ درصد محدودیت‌های وضع‌شده طالبان در ماه اپریل مربوط به جنسیت بوده و به ویژه کارکنان زن را هدف قرار داده است.

بررسی اوچا نشان‌دهنده‌ی افزایش ۳۸ درصدی محدودیت‌های طالبان بر کارکنان سازمان‌های بین‌المللی نسبت به ماه قبل می‌باشد که بیان‌کننده خطرات و محدودیت‌های فزاینده‌ای است که زنان درگیر در عملیات بشردوستانه با آن روبه‌رو هستند.

در این گزارش تصریح شده که در ماه اپریل، طالبان دو کارشیوه‌ای را صادر کرده‌اند که به طور مستقیم سازمان‌های بشردوستانه را هدف قرار داده است. به گفته اوچا، ۳۵ مورد از فعالیت‌های بشردوستانه به دلیل چالش‌های دسترسی و مداخلات طالبان در عملیات‌های بشردوستانه، در ماه اپریل به طور موقت به حالت تعلیق درآمده‌اند.

مسوولان این سازمان می‌گویند که محدودیت‌ها، از جمله مداخله‌های طالبان در عملیات‌های بشردوستانه در ماه اپریل ۱۱ درصد نسبت به ماه‌های قبل آن در سال جاری افزایش یافته و این موضوع محیط عملیاتی را در افغانستان چالش‌برانگیز ساخته است.

اوچا در جریان ماه اپریل امسال، ۶۰ مورد محدودیت و مداخله مستقیم طالبان در فعالیت‌های بشردوستانه را ثبت کرده که از این میان، ۱۶ مورد در مناطق مرکزی، ۱۲ مورد در مناطق جنوبی و در ولایت‌های غربی کشور نیز هر کدام گواه دست‌کم ۱۰ مورد از این محدودیت‌ها و مداخلات بوده است.

با این وجود، دفتر هماهنگ‌کننده کمک‌های بشردوستانه سازمان ملل هشدار داده است که این محدودیت‌ها سبب تضعیف تحویل موثر و به موقع کمک‌های بشردوستانه در افغانستان می‌شود.

در سال‌های اخیر و به ویژه پس از تسلط طالبان بر افغانستان، محدودیت‌ها و فشارها بر نهادهای امدادرسان بین‌المللی به گونه چشم‌گیری افزایش یافته است. طالبان با وضع مقررات سخت‌گیرانه، به ویژه علیه کارمندان زن، فعالیت‌های بشردوستانه را با چالش مواجه کرده‌اند. این وضعیت باعث شده بسیاری از سازمان‌های بین‌المللی کمک‌رسان فعالیت‌های خود را در افغانستان کاهش دهند یا به حالت تعلیق درآورند.