امروز اول ماه می میلادی و مناسب است با «روز جهانی کارگر» دیدبان حقوق بشر با نشر گزارشی به مناسبت این روز، اعلام کرده که مشارکت زنان در بازار کار افغانستان که پیش از تسلط طالبان حدود ۱۹ درصد بود، اکنون به کمتر از ۵ درصد کاهش یافته است.
این نهاد هشدار داده است که افت شدید اشتغال زنان نهتنها به سرکوب حقوق فردی آنها انجامیده؛ بلکه عامل اصلی گسترش فقر در میان میلیونها خانواده افغان نیز بوده است. آمارهای این نهاد نشان میدهد که تنها ۱۶ درصد از شهروندان افغانستان در شرایط کنونی قادر به تأمین نیازهای روزمره زندگی خود هستند و ۲۲ درصد دیگر با زحمت و فشار زیاد از عهده هزینههای اولیه زندگی برمیآیند.
دیدبان حقوق بشر تأکید میکند که از زمان تسلط طالبان بر افغانستان، محدودیتهای سختگیرانهای بر زنان افغان اعمال شده و این محدودیتها دسترسی زنان به فرصتهای شغلی را به گونه چشمگیری محدود کرده است. این نهاد افزوده که سیاستهای طالبان بیشتر مشاغل مرتبط با زنان در خارج از خانه را به شمول آرایشگاههای زنانه که قبلاً حدود ۶۰ هزار زن در آنها کار میکردند، تعطیل کرده است.
در گزارش این نهاد آمده است: «حتی در مواردی که زنان به طور رسمی از ورود به حرفهای منع نشدهاند، طالبان اقداماتی را وضع کردهاند که مانع دسترسی آنها به این مشاغل دارای درآمد میشود. این اقدامات شامل الزام همراهی با محرم (سرپرست مرد)، جلوگیری از اشتغال زنان مجرد و ممنوعیت شنیده شدن صدای زنان در بیرون از خانه است. مأموران وزارت امربهمعروف و نهیازمنکر طالبان که اجرای این محدودیتها را بر عهده دارند، اغلب زنانی را که برای کار از خانه خارج میشوند، مورد آزار و اذیت قرار میدهند و گاهی آنها را بازداشت میکنند.»
به باور این نهاد بینالمللی، حذف زنان از بازار کار نهتنها تبعیضآمیز و ناقض حقوق بشر است؛ بلکه توان اقتصادی کل جامعه افغانستان را نیز به شدت تضعیف کرده و ساختار خانوادهها را شکنندهتر از همیشه ساخته است.
دیدبان حقوق بشر تأکید میکند که جامعه جهانی باید به جای سکوت، در کنار زنان افغانستان بایستند و از مبارزه آنها برای حقوق اولیهشان (نان، کار و آزادی) حمایت کنند.