دفتر هماهنگی کمک‌های بشردوستانه‌ سازمان ملل متحد (اوچا) می‌گوید که کاهش کمک‌های بشردوستانه ایالات متحده به افغانستان میلیون‌ها نیازمند را از دریافت کمک‌های حیاتی محروم ساخته است.

این سازمان در گزارش تازه‌ای هشدار می‌دهد، اگر کمک‌های بشردوستانه افزایش نیابد، تنها نیمی از جمعیتی که در سال جاری به کمک‌های فوری نیاز دارند، به این خدمات دسترسی خواهند داشت.

بر بنیاد این گزارش، در سال گذشته میلادی از میان ۲۳.۷ میلیون نیازمند، حدود ۲۰.۴ میلیون تن دست‌کم یک بار کمک بشردوستانه دریافت کرده‌اند. اما در دو ماه نخست سال ۲۰۲۵، تنها ۷.۳ میلیون تن تحت پوشش قرار گرفته‌اند.

گزارش اوچا می‌افزاید که ۴۵ درصد از کمک‌های مجموعی بشردوستانه به افغانستان در سال گذشته را ایالات متحده تأمین کرده است. با این حال، به دلیل کاهش بودجه و کمک‌های خارجی، تنها ۱۲.۵ میلیون تن از میان ۲۲.۹ میلیون نیازمند در سال روان میلادی، قادر به دریافت این کمک‌ها خواهند بود.

بر اساس این گزارش، تنها ۳.۴ میلیون نفر در جریان سال روان میلادی، سه نوع مختلفی از کمک‌های بشردوستانه را دریافت کرده‌اند؛ عددی که باور نهادهای بین‌المللی نمی‌تواند به نیازهای واقعی و گسترده‌ جمعیت آسیب‌پذیر، در این کشور پاسخ دهد.

از سوی دیگر، در بخش خدمات صحی نیز نگرانی‌هایی وجود دارد. اوچا نوشته است که در سال گذشته، بیش از ۸۷۰ هزار نفر در افغانستان خدمات مراقبت‌های صحی دریافت کرده‌اند و برای بیش از ۱۴۲ هزار تن دیگر داروهای نجات‌بخش توزیع شده است. در کنار این، بیش از ۸۰ هزار تن نیز واکسن شده‌اند.

این درحالی‌ است که زنان تنها ۲۹ درصد دریافت‌کنندگان کمک‌ها را تشکیل داده‌اند؛ رقمی که به باور ناظران، بازتاب‌دهنده‌ چالش‌های دسترسی زنان به خدمات بشردوستانه در حکومت تحت رهبری طالبان است.

با ادامه بحران‌های اقتصادی، محدودیت‌های شدید طالبان بر فعالیت‌های بشردوستانه و کاهش منابع بین‌المللی، چشم‌انداز آینده‌ کمک‌رسانی به افغانستان تیره‌تر از هر زمان دیگری به ‌نظر می‌رسد.