جمعی از نهادهای مدنی، فعالان حقوق بشر و گروه‌های حامی پناه‌جویان، با ارسال نامه‌‎ی سرگشاده به وزارت خارجه ایالات متحده، از کندی و توقف انتقال متقاضیان برنامه‌های مهاجرتی امریکا ابراز نگرانی کرده و خواستار از سرگیری این روند شده‌اند.

این نامه روز چهارشنبه، ۲۳ اپریل، به دفتر جمعیت، مهاجرت و پناهندگان (PRM) وزارت خارجه امریکا فرستاده شده است. نویسندگان این نامه از مقام‌های امریکایی خواسته‌اند که بر اساس تعهدات قانونی و اخلاقی‌شان، اقدامات فوری برای تسریع روند بررسی و انتقال متقاضیان روی‌دست بگیرند.

امضاکنندگان هشدار داده‌اند که هزاران پناه‌جوی افغان، از جمله خبرنگاران، فعالان حقوق بشر، آموزگاران، هنرمندان و به‌ویژه زنان کنشگر، در کشورهای میزبان مانند پاکستان، ایران، ترکیه و امارات متحده عربی، در وضعیت نامساعد و در معرض نقض آشکار حقوق انسانی قرار دارند.

در این نامه تأکید شده است که ایالات متحده باید با هماهنگی نهادهای مدنی، سازوکاری مستقلی برای پی‌گیری موثر پرونده‌ها ایجاد کند و توجه ویژه‌ای به وضعیت افراد آسیب‌پذیر، از جمله زنان سرپرست خانواده، کودکان بدون همراه و بیماران داشته باشد.

نویسندگان این نامه با استناد به کنوانسیون ۱۹۵۱ پناهندگی، پروتوکل ۱۹۶۷ و قانون مهاجرت و تابعیت ایالات متحده گفته‌اند که تأخیر و بی‌توجهی به سرنوشت این متقاضیان می‌تواند تخطی از مسوولیت‌های حقوقی و بین‌المللی امریکا تلقی شود. در پایان نامه آمده است: «ادامه‌ خشونت، ناامیدی و نقض گسترده‌ حقوق بشر، نتیجه‌ مستقیم سکوت و بی‌عملی در قبال سرنوشت هزاران افغان آسیب‌پذیر خواهد بود.»

برنامه‌های SIV، P1 و P2 برای انتقال افراد آسیب‌پذیر افغان به ایالات متحده، پس از سقوط دولت پیشین افغانستان در اگست ۲۰۲۱، به‌ عنوان بخشی از تعهد امریکا برای حفاظت از همکاران و مدافعان حقوق بشر آغاز شد. هرچند تعلیق ۹۰ روزه اداره جدید ایالات متحده به پایان رسیده است، اما وزارت خارجه امریکا تاکنون درباره ازسرگیری این روند، چیزی نگفته است.