مجلس سنای ایالات متحده روز گذشته میزبان دومین نشست علنی درباره «بررسی جنگ امریکا در افغانستان» بود. این نشست با هدف بررسی چالش‌ها و فرصت‌های دو دهه حضور نظامی امریکا در افغانستان و شرایط آشتی با طالبان برگزار شد. مقام‌های پیشین امریکایی، دیپلمات‌ها و چهره‌های سیاسی افغان در این نشست دیدگاه‌های خود را درباره وضعیت افغانستان با سناتوران امریکایی در میان گذاشتند.

هنری کرامپتون، افسر بازنشسته عملیات سازمان اطلاعات مرکزی امریکا (سیا)، آغاز مأموریت امریکا در افغانستان را موفقیت‌آمیز توصیف کرد. به گفته او، ایالات متحده در سه ماه نخست ورود به افغانستان توانست دشمنان خود را در این کشور شکست دهد.

در مقابل، دیوید بارنو، فرمانده پیشین نیروهای امریکایی در افغانستان گفت: «نبود اتحاد در تصمیم‌گیری‌ها، تغییر و جابه‌جایی مکرر رهبران، و پناه بردن دشمنان به مخفیگاه‌های امن در بیرون از افغانستان، منجر به تضعیف مأموریت ایالات متحده در این کشور شد.»

در این نشست، شماری از چهره‌های سیاسی افغانستان نیز دیدگاه‌های خود را مطرح کردند. محمدیونس قانونی، معاون پیشین ریاست‌جمهوری، یکی از این چهره‌ها بود که به‌صورت آنلاین در نشست شرکت کرده بود. او نشست «بن» را ناقص خواند و گفت عدم حضور طالبان در این نشست، منجر به تداوم جنگ در افغانستان شد. آقای قانونی توضیح داد که فقدان نهادهای نظارتی برای اجرای توافقات نشست «بن» و نبود راهکار مشخص برای جلوگیری از مداخله کشورهای همسایه در امور افغانستان، دو عامل دیگری بودند که روند صلح در افغانستان را ناکام ساختند. او پیشنهاد داد برای بهبود وضعیت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی در افغانستان، برگزاری نشستی مشابه «بن» می‌تواند سودمند واقع شود.

محمدعمر داوودزی، وزیر داخله پیشین، نیز در این نشست گفت که نظام سیاسی افغانستان یکی از عواملی بود که این کشور را از ثبات سیاسی دور نگهداشت. او گفت با توجه به تنوع اجتماعی اقوام ساکن در افغانستان، نظام «شاهی» یا «پارلمانی» می‌توانست منجر به صلح و امنیت شود. به باور او، نظام ریاست‌جمهوری بر مردم افغانستان تحمیل شده بود. آقای داوودزی نیز به‌صورت آنلاین در نشست حضور یافت.

در این نشست، ده‌ها مقام پیشین نظامی، امریکایی، دیپلمات و چهره‌های سیاسی افغانستان حضور داشتند. کالین جکسون، رئیس کمیسیون بررسی جنگ در افغانستان، در این نشست تأکید کرد که در خصوص چگونگی مصالحه با طالبان، باید دیدگاه‌های شرکای افغانستان نیز شنیده شود.

شماری از دیپلمات‌های امریکایی به نگرانی مقام‌های پیشین دولت ایالات متحده نسبت به نقش پاکستان در روند صلح افغانستان اشاره کردند. نانسی پاول، سفیر پیشین امریکا در پاکستان، در این نشست گفت که پرویز مشرف، رئیس‌جمهور پیشین پاکستان، در دیدارهای خود با مقام‌های امریکایی همواره خواهان افزایش کمک‌های مالی واشنگتن به اسلام‌آباد بود.

دومین نشست علنی کمیسیون بررسی جنگ امریکا در افغانستان در مجلس سنای ایالات متحده برگزار شد. در این نشست، افزون بر بررسی فرصت‌ها و چالش‌های دو دهه حضور امریکا در افغانستان، به سیاست ایالات متحده درباره افغانستان و ایران، نقش پاکستان در صلح افغانستان، ظرفیت طالبان برای همکاری امنیتی با جامعه جهانی، و درس‌های کلیدی برای تصمیم‌گیری‌های آینده نیز پرداخته شد.

نخستین نشست علنی کمیسیون بررسی جنگ امریکا در افغانستان، در ماه سرطان ۱۴۰۳ در دفتر «کهنه‌سربازان امریکایی» برگزار شده بود.