اظهارات اخیر محمدخالد حنفی، وزیر امربهمعروف طالبان، در مورد غیرمسلمانان واکنشهای گستردهای را در میان مردم، فعالان حقوق بشر و کاربران شبکههای اجتماعی برانگیخته است. این مقام طالبان در یک سخنرانی در کابل، غیرمسلمانان از جمله هندوها و سیکها را «پستتر از چهارپایان» خوانده است. این اظهارات وزیر امربهمعروف طالبان که توسط رادیو تلویزیون ملی به نشر رسید، بهسرعت در فضای مجازی پخش شد و موجی از خشم و انتقادها را به همراه داشت.
شماری از کاربران شبکههای اجتماعی و فعالان حقوق بشر با انتشار پیامهایی، این سخنان محمدخالد حنفی را خطرناک و نفرتپراکنی توصیف کردهاند. به باور او، سخنان توهینآمیز وزیر امربهمعروف طالبان، بیانگر سیاست رسمی طالبان است. فرامرز راشدی، در شبکه اجتماعی ایکس نوشته است: «وقتی یک وزیر طالبان، غیرمسلمانان را پستتر از حیوانات میخواند، این فقط یک نظر شخصی نیست؛ بلکه سیاست رسمی نظام طالبان را نشان میدهد.»
همچنان عاطفه حبیبی، کاربری دیگری نوشته است: «اظهارات این آدم نهتنها توهین آشکار به پیروان دیگر ادیان است؛ بلکه پیام خطرناک و مملو از تعصب، جهل و نفرتپراکنی مذهبی است که هیچ ربطی به انسانیت، اخلاق و حتی آموزههای دینی، ندارد. جامعهای که انسانها را بر اساس عقیدهشان از حیوان هم کمتر میداند، در مسیر سقوط اخلاقی و تمدنی قرار دارد، نه رستگاری. آموزش این افکار یعنی تربیت نسلی از تحقیر، حذف و تبعیض.»
از سوی دیگ، شماری از شهروندان کشور، این اظهارات را بیاحترامی به انسانیت و زمینهساز خشونتها علیه اقلیتها در داخل افغانستان توصیف میکنند. احمدرامین، باشنده کابل در صحبت با افغانستان آینده میگوید: «این گونه اظهارات میتواند زمینهساز خشونتهای جدی علیه اقلیتها شود. این فقط نفرتپراکنی نیست، این تهدید مستقیم است.»
شهروندان کشور در شبکههای اجتماعی و محافل خصوصی از همچو ابراز نظرها انتقاد میکنند و از جامعه جهانی میخواهند که در برابر اینگونه اظهارات طالبان سکوت اختیار نکنند و اقدامات جدی داشته باشند. آنها میگویند که اظهارات محمدخالد حنفی، نهتنها یک بیان شخصی، بلکه نشانهای از نگاه افراطی حاکم بر ساختار طالبان است و بیتوجهی به چنین سخنان میتواند پیامدهای فاجعهباری برای همزیستی دینی، امنیت اقلیتها و آیندهی اجتماعی کشور داشته باشد.
محمدفهیم، دانشجوی دانشگاه کابل با انتقاد از سکوت شهروندان افغانستان و جامعه جهانی در برابر محدودیتهای وضعشده از سوی طالبان و اظهارات تند وزیر این گروه، میگوید: «سکوت جامعه جهانی در برابر اینگونه گفتارها، به معنای همراهی با سرکوب اقلیتهاست.»
با این حال، خالده ستایشگر، فعال حقوق بشر، میگوید که اظهارات اخیر وزیر امربهمعروف طالبان کاملاً ضدانسانی است و به خشونتها را علیه اقلیتهای دینی و مذهبی مشروعیت میبخشد. او میافزاید: «طالبان نه فقط با زنان؛ بلکه با تمام کسانی که متفاوت میاندیشند یا هم باور نیستند، دشمنی دارند. حالا هم نوبت اقلیتهای دینی رسیده است.»
همچنان آگاهان سیاسی به این باورند که اظهارات محمدخالد حنفی منجر به تیرگی روابط طالبان با جهان خواهد شد. شیرحسن حسن، آگاه مسایل سیاسی به افغانستان آینده گفت: «با این گونه اظهارات طالبان نهتنها در داخل جامعه وحشت و ترس را ایجاد میکند؛ بلکه در سطح بینالملل، خودشان را بیشتر از این در انزوا قرار میدهند. طالبان بهنوعی پیام میفرستند که به اصول و ارزشهای جهانی از جمله آزادی مذهبی و حقوق بشری اعتنا نمیکنند.» این آگاه مسایل سیاسی خاطرنشان میسازد، در جهانی که تنوع دینی و همزیستی از اصول بنیادین حقوق بشر است، توهین به باورهای مذهبی دیگران میتواند پیامدهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی سنگینی برای طالبان و در نهایت برای مردم افغانستان داشته باشد.
اقلیتهای مذهبی در افغانستان، بهویژه هندوها و سیکها، از جمله گروههایی هستند که در دهههای گذشته بارها هدف خشونت و تبعیض قرار گرفتهاند. پس از بازگشت طالبان به قدرت، شمار زیادی از آنان کشور را ترک کردهاند. مقامهای حکومت هند بهتازگی خاطرنشان ساختهاند که وضعیت نگرانکننده هندوها و سیکها در افغانستان را زیر نظر دارند. به گفته آنها، یک عده انگشتشمار این اقلیت مذهبی تنها برای حفاظت از اماکن مذهبی در افغانستان باقی مانده و بقیه مجبور به فرار از این کشور شدهاند.